Duszona wątróbka z dzika
Składniki:
-1 wątroba z dzika
-4 cebule
-3 jabłka
-1 l mleka
sól, świeżo mielony pieprz, mąka pszenna do panierowania i smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wątrobe oczyścić z błon, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na jedną dobę. Osuszyć pokroić w plastry, opanierować w mące i obsmażyć na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić pokrojone w piórka cebule, dodać obrane pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na nawałki jabłka, chwilę podsmażyć. Włożyć wątrobę, podlać odrobiną wody, doprawić majerankiem, tymiankiem, sola i pieprzem. Dusić jeszcze pod przykryciem 10-15 min. Podawać z pieczywem.
Czwartek, 21 Listopada 2024
Nd |
Pn |
Wt |
Śr |
Cz |
Pt |
Sb |
|
|
|
|
| 01 | 02 |
03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Wschód słońca: 06:52 Zachód słońca: 15:39 | |
III Kwadra | |
Kolejna pełnia za 21 dni. |