Duszona wątróbka z dzika
Składniki:
-1 wątroba z dzika
-4 cebule
-3 jabłka
-1 l mleka
sól, świeżo mielony pieprz, mąka pszenna do panierowania i smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wątrobe oczyścić z błon, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na jedną dobę. Osuszyć pokroić w plastry, opanierować w mące i obsmażyć na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić pokrojone w piórka cebule, dodać obrane pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na nawałki jabłka, chwilę podsmażyć. Włożyć wątrobę, podlać odrobiną wody, doprawić majerankiem, tymiankiem, sola i pieprzem. Dusić jeszcze pod przykryciem 10-15 min. Podawać z pieczywem.
Piątek, 19 Kwietnia 2024
Nd |
Pn |
Wt |
Śr |
Cz |
Pt |
Sb |
| 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 |
07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Wschód słońca: 04:28 Zachód słońca: 18:29 | |
I Kwadra | |
Kolejna pełnia za 1 dni. |